Podczas produkcji żywności wykorzystuje się wiele dodatkowych substancji. Wszystko po to, by nadać produktowi określone właściwości. Co warto wiedzieć o tych substancjach?
Dodatki do żywności – czym są w świetle prawa?
W przemyśle spożywczym stosowanie dodatków jest nieodłącznym elementem procesu produkcyjnego. Firmy korzystają zarówno z naturalnych, jak i sztucznych substancji, które umożliwiają osiągnięcie określonych właściwości. Wszelkie dodatki do żywności muszą spełniać określone kryteria. Nie mogą one zmieniać cech sensorycznych produktów ani wpływać negatywnie na zdrowie człowieka. Zgodnie z unijnymi normami, za dodatki do żywności uznaje się te substancje, które nie są normalnie spożywane, a dodawane w celach technologicznych. Będą to więc różnego rodzaju barwniki, emulgatory, mieszanki aromatyzujące, czy konserwanty.
Konserwanty – jaka jest ich rola?
Tego rodzaju dodatki do żywności są wykorzystywane w celu wydłużenia terminu przydatności do spożycia. Konserwanty hamują rozwój różnorodnych drobnoustrojów. Poradzą sobie zarówno z wirusami, jak i bakteriami czy grzybami. Na etykietach znajdziemy je pod symbolami od E200 do E299. W przemyśle spożywczym stosuje się zarówno konserwanty naturalne, jak i chemiczne. Dobrym przykładem pierwszej grupy będzie chociażby kwas sorbowy. To substancja, która sprawdza się podczas produkcji lemoniad i wina. Hamuje bowiem rozwój pleśni i drożdży. Jeśli chcemy zwiększyć efekty stosowania tego konserwantu, koniecznie używajmy go w obecności soli kuchennej lub fosforanów. Kwas sorbowy potrafi także utrzymywać wilgoć. Dlatego stosuje się go również podczas produkcji serów, czekolad, a nawet mrożonych pizz.
Barwniki – co warto o nich wiedzieć?
Kolejną grupą dodatków do żywności są barwniki. Stosuje się je w celu nadania lub przywrócenia barwy produktom spożywczym. Naturalne barwniki pozyskuje się w wyniku ekstrakcji liści, kwiatów, korzeni lub owoców roślin. Można je także pobrać z tkanki mięśniowej i krwi zwierząt. W tej grupie dodatków do żywności możemy wyróżnić chociażby cholorofile, betaniny oraz karotenoidy. Naturalnym barwnikiem uznaje się także karmele i melanoidy. Poza tym, dostępne są także barwniki identyczne z naturalnymi oraz te uzyskane w warunkach laboratoryjnych.
Fosforan spożywczy – jakie wpływa na produkcję?
Pisząc o dodatkach do żywności nie w sposób pominąć fosforanów. To grupa substancji, które wykazują właściwości konserwujące i stabilizujące. W przemyśle wykorzystuje się je w rozmaity sposób. Najczęściej pełnią rolę emulgatorów, stabilizatorów, konserwantów lub przeciwutleniaczy. W produkcji żywności sprawdza się osiem fosforanów spożywczych. Jest to kwas fosforowy, fosforan sodu, potasu, wapnia, magnezu, difosforany, trifosforany oraz polifosforany. Substancje te dla przemysłu dostarczają certyfikowani dystrybutorzy. Jednego z nich znajdziesz tutaj http://oqema.pl/produkty/branza-spozywcza-i-paszowa/przemysl-miesny-drobiarski-i-rybny/. Fosforan spożywczy stosuje się najczęściej w przemyśle mięsnym. Dzięki nim można poprawić apetyczność wędlin i zadbać o odpowiednią wagę produktu. Fosforan wiąże bowiem wodę podczas obróbki termicznej.