Piotr Murcha, uczeń III klasy prawniczej w I Liceum Ogólnokształcącym w Rybniku, osiągnął ogromny sukces w ogólnopolskim konkursie „Nie marnuj żywności. Żywność to wartość!” organizowanym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jego film, który promuje ideę świadomego gospodarowania żywnością, znalazł się w gronie 10 wyróżnionych prac z całej Polski.
Zaangażowanie i pasja Piotra
Piotr to uczeń o wielu talentach – świetnie organizuje wydarzenia w szkole, jak choćby turniej szachowy, a jego zainteresowania nie ograniczają się do nauki, ale obejmują także sport i pomoc innym. W swojej pracy konkursowej Piotr zwrócił uwagę na problem marnowania żywności, pokazując jego globalne skutki, ale również podejmując temat z poziomu codziennych decyzji w domach.
Konkurs na rzecz niemarnowania żywności
Celem konkursu jest promocja idei niemarnowania żywności. Z danych ONZ wynika, że marnujemy 1/3 żywności, którą wyprodukujemy. Tymczasem aby wyprodukować jedzenie, zużywa się mnóstwo pracy, energii i zasobów, takich jak woda. A niezjedzona żywność gdy trafia na śmietnik, rozkłada się emitując gazy cieplarniane. Najwięcej żywności marnujemy my, konsumenci – aż 60 proc. W Polsce w każdej sekundzie przez cały rok wyrzucanych do kosza jest blisko 153 kg żywności, której część wciąż nadaje się do wykorzystania.
Piotr Murcha przygotował pracę na konkurs w postaci filmu, w którym przekonuje odbiorców do świadomego gospodarowania żywnością, korzystania z jej dóbr zgodnie z naszymi potrzebami. Spojrzał na problem zarówno z pozycji gospodarstwa domowego, jak i globalnie.
Gratulacje i życzenia sukcesów
Piotr Murcha to przykład ucznia, który nie tylko dąży do sukcesów, ale również angażuje się w ważne społecznie inicjatywy. Z pewnością jest wzorem dla innych młodych ludzi! Gratulujemy serdecznie i życzymy kolejnych sukcesów. Zapoznaj się z pracą Piotra Murchy.