Siemianowice Śląskie - portal miejski Siemianowice.net.pl

Wiadomości z Siemianowic Śląskich

Jak olej kokosowy wpływa na utratę wagi

  • Dodano: 2018-06-25 08:45, aktualizacja: 2018-06-25 08:53

Olej kokosowy jest wykorzystywany w kuchni przez coraz większą liczbę Polaków, którzy są świadomi jego właściwości. Niewiele osób kojarzy go jednak z odchudzaniem, tymczasem okazuje się, że może on być znakomitym wsparciem podczas zrzucania zbędnych kilogramów.

Właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy jest używany zarówno w przemyśle spożywczym, jako dodatek do innych produktów i tłuszcz do smażenia, jak i w kosmetyce, jako jeden ze składników kosmetyków. Docenia się go z jednej strony za przyjemny smak i aromat, a z drugiej za właściwości nawilżające i prozdrowotne. Otrzymuje się go poprzez poddanie procesowi tłoczenia wysuszonego miąższu drzewa kokosowego, czyli popularnych wiórek kokosowych. Pozyskiwany z nich olej w formie stałej, zbitej przypomina smalec, a roztopiony, jest klarowny. Dlaczego warto sięgać po niego w trakcie odchudzania?

Olej kokosowy odróżnia się od innych tłuszczów nie tylko smakiem i zapachem, ale również budową komórkową. Na poziomie molekularnym składa się bowiem z trójglicerydów średniołańcuchowych (MCT), które są poddawane procesom metabolicznym zamiast odkładać się w organizmie pod postacią tkanki tłuszczowej. Spożywanie oleju kokosowego przekłada się więc na szybszy spalanie kalorii, choć on sam jest przecież wysokokaloryczny, zresztą jak każdy tłuszcz. Dlatego warto go dodawać do innych potraw, tak aby trawić je w krótszym czasie, co sprzyja odchudzaniu.

Co więcej, nawet jedna łyżka oleju kokosowego potrafi zaspokoić głód na jakiś czas. Dodając go do innego jedzenia, można więc szybciej odczuć sytość i na długo zaspokoić apetyt. Kolejna jego ważna właściwość z perspektywy odchudzania to zdolność do redukowania ilości glukozy w krwioobiegu. Ze względu na szerokie i korzystne dla zdrowia oraz sylwetki działanie po olej kokosowy mogą sięgać nawet osoby cierpiące na cukrzycę i insulinoodporność. Czy jednak każdy rodzaj oleju kokosowy jest tak samo dobry? Niestety nie – żeby wybrać dobrze, trzeba wiedzieć, na co zwracać uwagę.

Jaki olej kokosowy na odchudzanie

Wybierając olej kokosowy, należy skupić się przede wszystkim na stopniu jego przetworzenia. Mianowicie im mniej przetworzony produkt, tym lepszy zarówno dla odchudzania, jak i zdrowia. Jak w takim razie rozpoznać stopień przetworzenia? Po prostu czytając etykietę i sprawdzając, czy dany olej jest nierafinowany, tłoczony na zimno  Za najlepsze odmiany uznaje się produkty oznaczone jako extra virgin.

Jeśli więc zastanawiasz się, jakiego tłuszczu używać, będąc na diecie redukcyjnej, olej kokosowy jest najlepszą odpowiedzią. Możesz go stosować zarówno na zimno lub po lekkim podgrzaniu, jak i do smażenia.

Artykuł powstał przy współpracy z http://www.sfd.pl

Właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy jest używany zarówno w przemyśle spożywczym, jako dodatek do innych produktów i tłuszcz do smażenia, jak i w kosmetyce, jako jeden ze składników kosmetyków. Docenia się go z jednej strony za przyjemny smak i aromat, a z drugiej za właściwości nawilżające i prozdrowotne. Otrzymuje się go poprzez poddanie procesowi tłoczenia wysuszonego miąższu drzewa kokosowego, czyli popularnych wiórek kokosowych. Pozyskiwany z nich olej w formie stałej, zbitej przypomina smalec, a roztopiony, jest klarowny. Dlaczego warto sięgać po niego w trakcie odchudzania?

Olej kokosowy odróżnia się od innych tłuszczów nie tylko smakiem i zapachem, ale również budową komórkową. Na poziomie molekularnym składa się bowiem z trójglicerydów średniołańcuchowych (MCT), które są poddawane procesom metabolicznym zamiast odkładać się w organizmie pod postacią tkanki tłuszczowej. Spożywanie oleju kokosowego przekłada się więc na szybszy spalanie kalorii, choć on sam jest przecież wysokokaloryczny, zresztą jak każdy tłuszcz. Dlatego warto go dodawać do innych potraw, tak aby trawić je w krótszym czasie, co sprzyja odchudzaniu.

Co więcej, nawet jedna łyżka oleju kokosowego potrafi zaspokoić głód na jakiś czas. Dodając go do innego jedzenia, można więc szybciej odczuć sytość i na długo zaspokoić apetyt. Kolejna jego ważna właściwość z perspektywy odchudzania to zdolność do redukowania ilości glukozy w krwioobiegu. Ze względu na szerokie i korzystne dla zdrowia oraz sylwetki działanie po olej kokosowy mogą sięgać nawet osoby cierpiące na cukrzycę i insulinoodporność. Czy jednak każdy rodzaj oleju kokosowy jest tak samo dobry? Niestety nie – żeby wybrać dobrze, trzeba wiedzieć, na co zwracać uwagę.

Jaki olej kokosowy na odchudzanie

Wybierając olej kokosowy, należy skupić się przede wszystkim na stopniu jego przetworzenia. Mianowicie im mniej przetworzony produkt, tym lepszy zarówno dla odchudzania, jak i zdrowia. Jak w takim razie rozpoznać stopień przetworzenia? Po prostu czytając etykietę i sprawdzając, czy dany olej jest nierafinowany, tłoczony na zimno  Za najlepsze odmiany uznaje się produkty oznaczone jako extra virgin.

Jeśli więc zastanawiasz się, jakiego tłuszczu używać, będąc na diecie redukcyjnej, olej kokosowy jest najlepszą odpowiedzią. Możesz go stosować zarówno na zimno lub po lekkim podgrzaniu, jak i do smażenia.

Artykuł powstał przy współpracy z http://www.sfd.pl

Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na publikację postu w formie komentarza zgodnie z obowiązującym Regulaminem.

powiadamiaj o odpowiedziach na komentarz.

dodaj mój adres do newslettera.

Więcej informacji na temat przysługujących Państwu praw zawarliśmy w Polityce Prywatności.