Akcesoria kuchenne, bez których trudno się obyć

Czas czytania: 3 min.

Jeżeli nie przepada się za pieczeniem ciast, można obyć się bez rękawa do dekoracji wypieków i bez łopatki do smarowania kremów. Gdy nie je się ryb, można natomiast zrezygnować z noża do filetowania, a wegetarianie dadzą sobie radę bez noża do steków i szynki. Są jednak akcesoria, bez których trudno się obyć w każdej kuchni. Oto one.

 

Akcesoria kuchenne o wszechstronnym zastosowaniu

W kuchni obowiązkowo powinna znaleźć się chochla do zupy. Bez niej trudno nalać zupę na talerz bez rozlewania posiłku na podłogę lub kuchenny blat. Ponadto chochla przydaje się do podawania potrawek, leczo, bogracza, a niekiedy także do nalewania sosu do sosjerki. W kuchni powinno się również posiadać łopatkę do smażenia wykonaną z drewna lub z silikonu. Jest ona niezbędna, jeśli posiada się ceramiczną lub teflonową patelnię – w ich przypadku nie wolno używać do przewracania mięsa narzędzi z metalu.

 

Kolejnym przydatnym akcesorium w kuchni jest trzepaczka. Pozwala ona dokładnie rozkłócić jajko, przygotować ciasto na naleśniki czy też rozmieszać budyń w wodzie. Dzięki niej znikają grudki, np. z mąki, a przygotowywana potrawa ma jednolitą konsystencję. Warto posiadać także tarkę i durszlak. Tarka ułatwia przygotowanie sera żółtego do zapiekanki, a durszlak przydaje się do odsączania ugotowanego makaronu bądź warzyw.

 

Wiele osób docenia też łyżkę cedzakową, która przydaje się do wyławiania z wody klusek śląskich, kopytek, knedli lub pyz. Ponadto przydatna jest praska do czosnku, dzięki której można wydobyć z przyprawy cały smak i aromat, a także sprawić, że żaden z domowników nieznajdzie na swoim talerzu całego ząbka czosnku.


Gdzie kupić wysokiej jakości akcesoria kuchenne?

Akcesoria kuchenne można obecnie kupić nawet w dyskontach i supermarketach. Ich jakość jest jednak wątpliwa, dlatego znacznie lepszym rozwiązaniem jest skorzystanie z oferty sklepów takich jak https://ostry-sklep.pl/. Choć ceny w sklepie są wyższe, jakość oferowanych w nim akcesoriów jest o wiele lepsza – wszelkie przedmioty niezbędne w kuchni posłużą nawet przez kilkanaście lat, czego nie da się zagwarantować w przypadku ich tanich odpowiedników. Ponadto wysokiej jakości tarka nie będzie się tępić, co przyspieszy ścieranie sera czy ziemniaków, a porządny durszlak nigdy niezacznie rdzewieć. Co ważne, wszystkie akcesoria będzie można czyścić w zmywarce, a także wystawiać na działanie bardzo wysokich temperatur w czasie gotowania, smażenia czy pieczenia bez obaw, że narzędzie ulegną zniekształceniu.

Tagi:

Autor / Źródło
Sylwia Machowska / Artykuł sponsorowany

Dodaj komentarz

Błąd:

Wynik:
Opinia została pomyślnie dodana.
Po przeprowadzeniu weryfikacji, jej treść zostanie udostępniona publicznie.

Trwa wysyłanie komentarza ...

Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników. Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść.

* pola obowiązkowe