Wiadomości z Siemianowic Śląskich

Jaki destylator warto kupić – miedziany czy stalowy?

  • Dodano: 2024-01-31 13:15

Destylatory do produkcji alkoholu są dostępne w wielu wersjach. Jedną z najistotniejszych różnic między nimi jest materiał, z jakiego destylator został wykonany. Najczęściej do wyboru jest stal oraz miedź – które rozwiązanie jest lepsze?

Czy warto kupić destylator stalowy?

Stal to powszechnie dostępny, tani materiał, dlatego destylatory wykonane z tego materiału cieszą się sporą popularnością, przede wszystkim ze względu właśnie na niską cenę. Stal jest mniej wymagająca w obróbce, więc dużo łatwiej jest zbudować stalowy sprzęt, nie będzie też większego problemu z późniejszą rozbudową aparatury bądź jej naprawą, jeśli pojawiają się jakieś pęknięcia i nieszczelności.

Destylator stalowy nadaje się do produkcji różnego rodzaju alkoholi. Nie jest kosztowny w utrzymaniu i nie wymaga skomplikowanej konserwacji – można go myć rzadziej niż destylatory miedziane, a do czyszczenia i pielęgnacji w zupełności wystarczą zwykłe detergenty. Trwałość stalowego destylatora zależy od wykonania oraz materiału – musi to być stal nierdzewna dobrej jakości, w przeciwnym razie aparatura będzie pracować z niską wydajnością, a produkowany na niej alkohol nie osiągnie pożądanych walorów smakowych.

Czy destylatory miedziane są lepsze?

Miedziana aparatura do destylacji uchodzi za dużo lepszą. Miedź jest bardziej wymagająca pod względem konserwacji, bo trzeba ją nieco częściej myć, a z czasem miedziany destylator zmienia swój kolor na ciemniejszy, co może dawać wrażenie zniszczenia aparatury – w rzeczywistości ciemnienia miedzi nie trzeba się obawiać, to zupełnie naturalny proces, i wręcz takie przyciemnienie potwierdza, że zakupiony sprzęt faktycznie został wykonany z miedzi, a nie gorszego jakościowo stopu.

Miedź ma tę przewagę nad stalą nierdzewną, że skuteczniej przechwytuje szkodliwe związki chemiczne znajdujące się w destylacie oraz działa bakteriostatycznie. Nie ulega korozji i lepiej przewodzi ciepło, dzięki czemu miedziany sprzęt pracuje bardziej efektywnie. Wyprodukowany na miedzianej aparaturze alkohol ma lepszy, bogatszy smak, i dlatego właśnie destylarnie dbające o renomę pracują na sprzęcie miedzianym, a nie stalowym.

Z miedzi może być zarówno destylator Pot-Still, jak i kolumna rektyfikacyjna, taka jak np. model dostępny na dobrydestylator.pl/kolumna-aabratek-fi-54. Pozostałe parametry sprzętu należy dostosować do charakteru i wielkości produkcji – dotyczy to między innymi pojemności zbiornika, wysokości kolumny, dodatkowych akcesoriów. Więcej o działaniu takiego sprzętu:

dobrydestylator.pl.

Justyna RomańczykJustyna Romańczyk
Źródło: Art. sponsorowany / Materiał dostarczony przez zleceniodawcę

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu Siemianowice.net.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.