Wiadomości z Siemianowic Śląskich

Czy olej kokosowy faktycznie uzdrawia?

  • Dodano: 2016-11-07 12:15

Olej kokosowy od pewnego czasu jest powodem prawdziwej żywieniowej rewolucji. Za jego rzekomym, zbawiennym wpływem podobno opowiadają się wszystkie badania naukowe i medyczne, przekonując o dobroczynnym i leczniczym jego działaniu. Czy faktycznie powinien zastąpić wszystkie tłuszcze w naszej kuchni?

Od dłuższego czasu, że świata dietetycznych zagadnień można usłyszeć wiele pochlebnych informacji na temat oleju kokosowego. Ten temat szybko podchwycił rynek spożywczego marketingu, który zdecydowanie przyczynił się do znacznego wzrostu sławy oleju kokosowego. Konsumentów nie odstrasza nawet dość wysoka cena, która dochodzi nawet do 40 zł za kilogram. Po przeczytaniu kilku for na temat oleju kokosowego można napotkać na pozytywnych opinii na jego temat. Jak jednak jest naprawdę?

Obalanie mitów

Olej kokosowy jako źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych to jeden ze stale powtarzanych mitów. W jego składzie kwasy te zajmują jedynie kilkanaście procent, będących w większości kwasami omega-6, które charakteryzują się działaniem prozapalnym. W większości przeważają jednak te nasycone, o niekorzystnym wpływie na organizm. Jako jednym z argumentów na temat korzystnego wpływu wyrobów kokosowych na organizm jest dieta mieszkańców południowego Pacyfiku, dla których tłuszcz ten stanowy źródło energii w niemal 60%. Mało kto, wspomina jednak, że codzienna dieta tych osób obfituje w owoce, warzywa i ryby, których znaczne spożycie rekompensuje duże oleju kokosowego.

Działanie odchudzające to kolejny mit na temat oleju kokosowego. Jednym z argumentów jest brak wyrzutów insuliny po spożyciu, jednak nie wykazano w tym zakresie żadnych rzetelnych badań. 1g tłuszczu zawsze będzie zawierał 9 kcal, niezależnie od źródła pochodzenia. Zamiana oleju rzepakowego czy oliwy na kokosowy nie wpłynie więc na zmniejszenie kaloryczności potrawy. Co ciekawe, wiele osób zaślepiona mitem o odchudzających właściwościach, paradoksalnie zużywa go więcej. W efekcie, spożywa większą ilość kalorii, przyczyniając się tym samym do wzrostu masy ciała.

Niewątpliwie jedną z zalet oleju kokosowego, która pozwoliła przekonać wiele osób jest jego ciekawy smak i zapach. Dzięki temu, nadaje on egzotyczny posmak potrawom, pasując zarówno do tych wytrawnych i na słodko. Mimo wszystko, nie powinien stanowić jedynego źródła tłuszczu w naszej diecie, ewentualnie będąc jednym z jego elementów.

Dietmap.pl - więcej praktycznych porad o zdrowych sposobach odżywiania.

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu Siemianowice.net.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.