Wiadomości z Siemianowic Śląskich

Funkcjonalne wyposażenie lokalu gastronomicznego - jak powinno wyglądać?

  • Dodano: 2023-03-31 13:00

Jedną z najważniejszych kwestii wpływających na późniejsze funkcjonowanie lokalu gastronomicznego jest jego wyposażenie. Wybór odpowiedniego wyposażenia i sprzętów nie należy do najprostszych decyzji. Kwestia ta musi być dobrze przemyślana. Ponadto, wyposażenie do gastronomii wymaga ogromnych nakładów pieniężnych. W jaki sposób wyposażyć lokal bez niepotrzebnego wpędzania się w zbyt nadmierne koszty?

Wyposażenie gastronomiczne z punktu widzenia klienta

Urządzenie danego lokalu wpływa na kształtowanie opinii o tym miejscu oraz zakwalifikowaniu go do danego typu lokali. Wystrój powinien zależeć od przeznaczenia danego miejsca. Restauracje ekskluzywne będą odwiedzać biznesmeni w trakcie służbowych spotkań. Wystrój takiej restauracji na pewno będzie inny niż lokalu skierowanego na luźne spotkania towarzyskie.

Wyposażenie lokalu gastronomicznego jest związane z charakterem danego miejsca. Ponadto, powinno być użyteczne i funkcjonalne. Oczywiście, powinno zachwycać wyglądem, ale najważniejsze żeby było trwałe i odporne. 

Wyposażenie restauracji ze strony kuchni

Urządzenia gastronomiczne zależą od menu lokalu. Jeśli w ofercie restauracji znajdują się dania z piekarnika, oczywistym jest, że należy zaopatrzyć się w wysokiej jakości piekarnik. Zawsze należy stawiać na urządzenia dobrej jakości, aby przyrządzane potrawy udawały się wyśmienicie, a klienci chętnie wracali. W przypadku serwowania dań zimnych, należy zaopatrzyć się w większą ilość szaf chłodniczych i mroźnych.

Wyposażenie gastronomiczne - nowe czy używane?

Wyposażając swoją restaurację można wybrać sprzęt nowy lub używany. Nie można jednoznacznie odpowiedzieć, który sprzęt będzie lepszy. Zależy to od rodzaju otwartego lokalu, jego kuchni oraz serwowanych dań. Jeśli zamiarem lokalu jest serwowanie dużej ilości dań zimnych, należy wybrać nową chłodnię o najwyższej jakości. Jeśli kawa jest serwowana rzadko, można na początek zakupić używany ekspres do kawy.

Zakup sprzętu używanego na pewno wiąże się z mniejszym kosztem, a może one służyć nawet przez kilka lat. Jeśli po jakimś czasie urządzenia gastronomiczne przestaną działać, można je wymienić na kolejne używane lub nowe sprzęty. Po kilku latach działalności, zakup nowych sprzętów będzie mniejszym obciążeniem, niż w momencie otwierania biznesu. 

O czym pamiętać przy wyborze wyposażenia gastronomicznego?

Przy zakupie sprzętu (nowego lub używanego) należy pamiętać o kilku kwestiach, aby wyposażenie było:

  • dopasowane do potrzeb - w małym lokalach nie są potrzebne sprzęty o najwyższej wydajności. Są one jednak niezbędne w dużych lokalach, powinien sprzęt o zbyt niskich parametrach będzie spowalniał i utrudniał pracę.
  • najwyższej jakości - wykonane z odpornych i trwałych materiałów. Warto zapłacić więcej za sprzęt dobrej jakości firmy, która zapewnia serwis gwarancyjny i pogwarancyjny.
  • funkcjonalne - organizacja przestrzeni jest ważną kwestią, ponieważ wpływa na komfort i atmosferę pracy. Pracownicy muszą mieć możliwość sprawnie przygotowywać dania.

ustawione zgodnie z wymogami - w przepisach prawa można odnaleźć zasady, do których należy się stosować przy organizowaniu przestrzeni kuchennej w lokalu.

Sylwia MachowskaSylwia Machowska
Źródło: Art. sponsorowany / Materiał dostarczony przez zleceniodawcę

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu Siemianowice.net.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.