Wiadomości z Siemianowic Śląskich

Zdrowa i tania dieta – czy to możliwe?

  • Dodano: 2024-12-17 13:45, aktualizacja: 2024-12-20 21:10

Zdrowe odżywianie kojarzy Ci się z wysokimi kosztami? Faktycznie egzotyczne superfoods, organiczne produkty lub modne diety mogą być drogie, ale na wyciągnięcie dłoni masz mnóstwo zdrowych, pysznych, a do tego tanich produktów. Wystarczy, że włączysz je do swojej diety, a dzięki temu odkryjesz, że zdrowa i tania dieta jest naprawdę możliwa.

Jak przygotować zdrowe i tanie posiłki?

Czy wiesz, że zdrowe odżywianie wcale nie musi być drogie? Kluczem jest planowanie, wybieranie sezonowych warzyw i owoców, a także korzystanie z prostych przepisów. Dzięki temu z chęcią zrezygnujesz z fast foodów, zaczniesz jeść zdrowo, a do tego zaoszczędzisz pieniądze. Przekonaj się, jak przygotować zdrowe i tanie posiłki.

Zawsze planuj zakupy

Najlepszym przyjacielem każdej osoby, która chce zaoszczędzić na zakupach spożywczych, jest lista zakupów. Dzięki temu masz pewność, że kupisz jedynie potrzebne produkty. Dlatego, zanim wyruszysz do sklepu, przygotuj menu na najbliższy tydzień, sprawdź też, jakich produktów Ci brakuje. Na tej podstawie przygotuj listę zakupów, a tym samym unikniesz robienia impulsywnych zakupów. Zmniejszysz również ryzyko wyrzucania jedzenia, bo wykorzystasz wszystkie produkty.

Wybieraj zdrowe gotowce

Nie potrafisz oszczędzać na jedzeniu, bo nie masz czasu na gotowanie? Wiele osób ma ten problem, co kończy się zamawianiem dań z restauracji czy też jedzeniem fast foodów. Takie podejście nie jest ani zdrowe, ani tanie. Rozwiązaniem może być najtańsza dieta pudełkowa, która kosztuje ok. 40 zł za 3 posiłki. Dzięki takiej opcji zyskasz zdrowe i prawidłowo zbilansowane posiłki, a przy tym wydasz mniej pieniędzy niż np. w restauracji.

Korzystaj z mrożonek i przetworów

Szczególnie zimą i jesienią, gdy brakuje świeżych owoców i warzyw, korzystaj z mrożonek czy też weków. Często to znacznie tańsze rozwiązanie, a do tego mrożenie to jeden z najzdrowszych sposobów konserwowania żywności, dzięki któremu produkty zachowują znaczną większość wartości odżywczych.

Za pomocą mrożonek możesz przygotować pyszne zupy, gulasze, a także koktajle, owsianki i smakowite desery. Jeśli nie masz dużo czasu, to wystarczy, że ugotujesz pełnoziarnisty makaron, na patelni rozmrozisz mieszankę warzyw, dodasz ciecierzycę i odrobinę śmietany, aby przygotować naprawdę wartościowy i smaczny obiad.

Kupuj większe ilości produktów

Pamiętaj, że kupowanie dużej ilości produktów ma sens jedynie w przypadku artykułów spożywczych o długim terminie przydatność. Szczególnie możesz zaoszczędzić pieniądze, jeśli kupisz większą paczkę ulubionych przypraw, orzechów, ryżu, kaszy, makaronu lub siemienia lnianego. Małe opakowania tych produktów bywają drogie, więc możesz naprawdę sporo zaoszczędzić, a do tego zawsze będziesz mieć pod ręką produkty, które stanowią dobrą i zdrową bazę do przygotowania wielu różnych potraw czy przekąsek.

Wybieraj sezonowe warzywa i owoce

Sezonowe owoce i warzywa są znacznie tańsze i bardziej wartościowe, dlatego korzystaj z nich podczas przyrządzania posiłków. Choć zimą i jesienią masz mniejszy wybór świeżych produktów, to nadal możesz znaleźć wiele pysznych propozycji, takich jak marchew, buraki, dynia, kapusta czy seler. Możesz z nich przygotować purée, gulasze, zupy, a nawet ciasta.

Sylwia MachowskaSylwia Machowska
Źródło: Art. sponsorowany / Materiał dostarczony przez zleceniodawcę

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu Siemianowice.net.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.