Fosfor wchodzi w skład budulca kości i odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie mięśni. Czy równie dobroczynny wpływ na nasz organizm mają fosforany spożywcze?
Fosforany spożywcze – mnogość zastosowań
Fosforany są pochodną kwasu fosforowego. Znalazły one szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Aż osiem z nich używanych jest do produkcji żywności. Są to: kwas fosforowy (E338), fosforany sodu (E339), fosforany potasu (E340), fosforany wapnia (E341), fosforany magnezu (E343), difosforany (E450), trifosforany (E451) oraz polifosforany (E452).
W zależności od tego, który z powyższych fosforanów znajduje się na etykiecie produktu, został on wykorzystany jako stabilizator, regulator kwasowości, emulgator lub przeciwutleniacz.
Gdzie je spotkamy?
Praktycznie każda spożywana przez nas żywność jest w jakiś sposób zakonserwowana. Fosforanów używa się najczęściej przy produkcji mięsa i wędlin. Odpowiadają one za wydłużenie ich terminu przydatności do spożycia. Oprócz tego fosforany spożywcze wiążą wodę podczas obróbki termicznej, co przyczynia się do zwiększania wagi produktu.
To właśnie fosforany sprawiają, że mięso na sklepowej półce wygląda lepiej niż w rzeczywistości. Nadają one mięsom kruchość oraz soczystość, zaś szynki zachęcają zachęcają smakowitym, różowym kolorem.
Jednak mięsa to nie jedyne produkty, do których używa się fosforanów. Kwas fosforowy stosowany jest w produkcji napojów gazowanych (wszystkie odmiany coli), a nawet dżemach. Również serki topione oraz produkty z mleka zagęszczonego i śmietanki nie są wolne od fosforów. Fani słodyczy także będą mieli do czynienia z tym dodatkiem spożywczym. Fosforany spożywcze odpowiadają za konsystencję cukierków i żelków. Podobnie sprawa ma się z landrynkami. Poprawiają one ich kolor oraz potęgują smak, a dzięki właściwościom konserwującym, wydłużają datę przydatności.
Tylko szkodliwe?
Fosforany z pewnością nie należą do grupy związków, które kojarzą się nam pozytywnie. Dzieje się tak z powodu „oszukiwania” naszego wzroku w sklepie mięsnym. „Naszpikowane” fosforanami szynki wyglądają lepiej i mogą leżeć w lodówce dłużej. Niechętnie, ale jednak je kupujemy, zapewniając się, że to ostatni taki zakup.
Jednak fosforany spożywcze mają także dobroczynny wpływ na nasz organizm. W napojach bezalkoholowych stosowane są fosforany, które odpowiadają za prawidłowe łączenie wody z konkretnymi substancjami w taki sposób, by połączenie to było dla naszego organizmu jak najlepiej przyswajalne. Z kolei wszystkie rodzaje fosforanów spożywczych wzbogacają żywność w składniki mineralne. Magnez, żelazo czy wapń są niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Znaj umiar
Fosforany spożywcze są dziś niezastąpione przy produkcji żywności. Bez nich musielibyśmy wrócić do konserwowania żywności solą. Dlatego produkty, które zawierają fosforany spożywcze należy traktować jako część naszego życia. By rozsądniej z nich korzystać możemy czytać etykiety produktów i nie przesadzać z nadmiernym ich spożywaniem.