Wiadomości z Siemianowic Śląskich

Panele do kuchni. Jakie wybrać, by podłoga była odporna i wytrzymała?

  • Dodano: 2017-02-13 16:45

Panele do kuchni wybieramy najczęściej, gdy kuchnia jest otwarta na salon. Takie rozwiązanie pomoże zachować harmonijny wystrój wnętrza i zniweluje nieco gospodarczy charakter aneksu kuchennego. Ale w kuchniach zamkniętych coraz częściej zastępujemy terakotę podłogowymi panelami, tworząc aranżacje przytulne i eleganckie. Nie wszystkie jednak panele sprawdzą się w tak wymagającym pomieszczeniu, jak kuchnie. Na co więc należy zwrócić uwagę przed zakupem?


Panele podłogowe dostępne są w bardzo bogatej ofercie, są znacznie tańsze niż deski drewniane, szybkie i proste w montażu. Nic więc dziwnego, że chętnie wykańczamy nimi podłogi w salonach, sypialniach czy pokojach dziecięcych. W ostatnich sezonach panele szturmem wdzierają się także do kuchni. Te muszą spełniać jednak bardziej restrykcyjne wymagania.

Panele laminowane do kuchni. Jakie wybrać?

Podłoga w kuchni musi spełniać wiele wymagań, jakie stawiają przed nią prace wykonywane w tym pomieszczeniu. Powinna być łatwa do utrzymania w czystości, odporna na detergenty i nie ulegać odkształceniom w wyniku zmiany poziomu wilgoci czy temperatury. Upadający na podłogę garnek czy szorowanie kapciami wzdłuż blatu roboczego również nie może wpływać na estetykę podłogi kuchennej.

- Najważniejszym parametrem, na który trzeba zwrócić uwagę wybierając panele do kuchni jest ich klasa ścieralności – doradza ekspert działu „Kuchnie” w serwisie www.DOM.pl. - Im wyższa klasa ścieralności, tym górna warstwa podłogi będzie odporniejsza. Wyróżniamy pięć klas: AC1, AC2, AC3, AC4 i AC5. Do kuchni warto wybrać panele oznaczone klasą AC4. Sprawdzą się zarówno w pomieszczeniu, do którego wchodzimy bezpośrednio z garażu czy pomieszczeń gospodarczych, jak i w kuchni otwartej na salon.

Kolejnym parametrem, o którym szukajmy informacji na opakowaniu, jest klasa użyteczności. Określana jest ona dwiema cyframi: pierwsza oznacza rodzaj pomieszczenia (2 – pomieszczenie mieszkalne, 3 – pomieszczenie użyteczności publicznej), druga natomiast poziom intensywności użytkowania podłogi (1 – pomieszczenia o niskim natężeniu ruchu, 2 – pomieszczenia o średnim natężeniu ruchu, 3 – pomieszczenia o wysokim natężeniu ruchu). Klasa 23 będzie najodpowiedniejsza do tak trudnego i eksploatowanego wnętrza, jak kuchnia.

Budowa paneli podłogowych

Panele podłogowe różnią się między sobą również materiałem, z którego są wykonane. Do kuchni warto wybrać panele, których rdzeń, czyli środkowa warstwa, wykonana jest z płyty HDF. Jest to płyta specjalnie impregnowana i charakteryzuje się podwyższoną odpornością na wodę.

- Wybierając podłogę do kuchni zwróćmy uwagę, czy krawędzie paneli są zabezpieczone przed wodą specjalnym preparatem lub woskiem - dodaje ekspert www.DOM.pl.

Źródło: http://pracownia-projekty.dom.pl/ - Nowoczesne projekty domów


Panele winylowe do kuchni

Oprócz popularnych paneli laminowanych, które najczęściej wybierane są do wnętrz mieszkalnych, na rynku znaleźć możemy również panele winylowe. Winyl, z którego są zbudowane lub który stanowi wierzchnią warstwę paneli, jest odporny na zarysowania i ścieranie, a także odporny na wilgoć, nie wypacza się i nie zmienia wymiarów. Co istotne, winylowe panele są antypoślizgowe, są więc bezpieczne do kuchni, w której nie trudno o rozlaną wodę na podłodze.

- Panele winylowe to ciekawe rozwiązanie do kuchni otwartej na salon - twierdzi ekspert www.DOM.pl - Ich elastyczna powierzchnia jest ciepła i przyjemna w dotyku, zapewnia komfort nawet gołym stopom.

Drewniana aranżacja kuchni

Panele laminowane i winylowe są tańsze od podłóg drewnianych. Choć miłośników naturalnego drewna trudno będzie przekonać do zalet imitacji, to jednak olbrzymia oferta dekorów paneli, często nawiązująca do drewnianych desek pozwala na stworzenie eleganckich kuchni w wielu stylach.

- Jeżeli wciąż trudno nam uwierzyć w odporność paneli do kuchni pozostaje nam ceramiczna alternatywa – podsumowuje ekspert www.DOM.pl – Zgodnie z obowiązującą modą na wnętrza w stylu eko, skandynawskim czy vintage, wielu producentów płytek ceramicznych oferuje kolekcje imitujące naturalne okładziny: drewno czy kamień. Pamiętajmy jednak, że i płytki ceramiczne muszą spełniać określone warunki, by mogły być przeznaczone na podłogę kuchenną.

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu Siemianowice.net.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.